Android Programjaim

Android, Flutter/Dart, Kotlin, Java, Unity, HarmonyOS

Mennyiért fejleszt egy egyéni vállalkozó alkalmazást itthon?

2018. augusztus 29. 17:33 - lacas8282

Folytatom a kis blogom és kalandozásaimat a magyar piac valóságáról.

Mennyiért fejleszt egy egyéni vállalkozó alkalmazást itthon?

Ez persze sok dologtól függ. Mióta van a pályán, mennyire tapasztalt, mennyire jól ismer egy bizonyos nyelvet, OS-t, rendszert.. Én úgy általában a mostani piacról indulok ki, a magyarról.

Általánosságban tudom, hogy mennyi egy medior és egy senior órabére nálunk EV-ben, sok emberkét ismerek itthon, sok developert.

Mostanság itthon egy medior fejlesztő (pl web vagy mobil) olyan 3-4 évvel a háta mögött kér el 2-4 ezer FT-ot óradíjban. Egy seniornál már a helyzet más: jobb esetben ő már 5-10 évvel vagy még több tapasztalattal rendelkezik, így átlagban ők már 5-8+ ezer HUF per órával számolhatnak.

Persze mindig vannak vicces dolgok. Itthon sokszor húzzák a szájukat már a 7+ ezer FT-ra órabérben. Sokan sírva fakadnak ettől, még nagyobbnak mondott cégek is...

Ezzel szemben az átlagos órabér azért olyan 6K körül van. Megesik azért a 7K is nálam. Kis cégek jellemzően az 5K-t se akarják megadni, megy a pöcsölés ezerrel. (Ezt már egy angliai takarító haverom is megadta kb 2-3 éve, itt tart ma Magyarország)

Mit tehetsz, hogy ne kelljen 1000 ft-okon már komolyan vergődni másokkal, szenvedni? 

Ne vállalj el több magyar projectet, majd szenvedjenek ők vele. Vagy közvetlen vállalj el projectet, ne egy másik vállakozástól / cégtől, ennek semmi értelme már, úgy látom itthon. Amúgy is általában úgy látom, hogy a legtöbb itthoni cég azért adja ki a projectjeit külsősnek, mert megy a lehúzás sajnos. Átlagban úgyis a szerződésben semmi konkrétum nincs benne, és addig szívják a véredet, ameddig csak tehetik. Így lesz egy 2 hónapos projectből 2.5 hónap, stb...

Viszont egy egyéni vállalkozót még ígyis érdemesebb megfizetni, mint egy normális céget, mert azok sok esetben többet kérnek el. Ha egy EV egy emberrel átlagban 6 ezer HUF óráért dolgozik, gondolj bele mennyiért dolgozik egy rendes csapatos cég. Megmondom: 10-16+ ezer FT óráért.

Azaz egy átlagos egyhavi projectdíj pl egy mobil fejlesztőnél EV-nél kb 1 millió HUF, míg már egy cégnél 2-2.5 millió FT!!!

 

komment
süti beállítások módosítása